Craniosacraal

Wat is craniosacraal therapie?

Het is een zachte therapievorm, die door middel van aanrakingen en diepe ontspanning, de levensenergie terug beter laat stromen en het lichaam uitnodigt om het zelfgenezend vermogen te activeren. Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie en werkt via het centraal zenuwstelsel. Geloof het of niet, jouw zenuwstelsel heeft een ademhaling! Die “ademhaling” bestaat uit zeer kleine bewegingen, zowel van de schedelbeenderen, het vocht rond ruggenmerg en hersenen (cerebrospinaal vocht), hersenen en ruggenmerg zelf, durale membranen en het sacrum (heiligbeen). Deze bewegingen zijn voelbaar, en dit zelfs in het hele lichaam. Als er spanning zit op bepaalde plaatsen, kan het dat die beweging moeilijker gaat. Dit kan fysieke of emotionele klachten geven. Door de technieken uit de craniosacraal therapie komt er weer ruimte en ontspanning op die plaatsen en dit geeft verlichting van de klachten.

En eigenlijk is er nog zoveel meer over te vertellen, en nog veel meer te voelen. Kom het gewoon uitproberen om echt te ervaren wat het is!

Mijn persoonlijke aanpak

Omdat ik heel erg geloof in verbinding van mens tot mens, stem ik me als therapeut af op jouw lichaam, op jouw systeem, waardoor dit de ervaring krijgt er volledig te mogen zijn en gehoord te worden. Je lichaam beschikt over zijn eigen wijsheid en intuïtie. Het weet zelf wat het nodig heeft. Tijdens een sessie leggen we ons oor te luisteren bij wat jouw lichaam te zeggen heeft en volgen we dit. In mijn visie is craniosacraal therapie vooral een uitnodiging aan jouw systeem om dingen los te laten, in beweging te laten komen, in proces te gaan.

Craniosacraal therapie nodigt je uit om zelf opnieuw in contact te gaan met je lichaam, je bewust te worden van wat er allemaal te voelen valt binnenin en zo het contact met jezelf te herstellen. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat bijvoorbeeld bij een burn-out of andere energieproblemen, juist dit contact met je lichaam heel erg nodig is en vaak dan juist moeilijk verloopt.

Craniosacraal therapie kan helpen bij allerlei lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lage weerstand, blokkades, verstoringen van orgaanwerking, nek-schouder-rugklachten, … en bij allerlei emotionele klachten. Voorwaarde is wel dat de ontvanger geen zware pijnstillers of spierontspanners neemt, geen psychoses heeft en geen acuut hersenletsel heeft.

Wat mag je verwachten?

Zoals gezegd, geen massage. Je ligt als ontvanger wel op een massagetafel, met loszittende kledij, geen schoenen. Ik werk met aanrakingen met de handen, meestal zacht, soms wat steviger. De meeste mensen ervaren een diep gevoel van ontspanning. Ik werk in stilte. Je bent wel van harte uitgenodigd om te delen wat je voelt gebeuren bij jou. De behandeling  zelf duurt ongeveer drie kwartier, met gesprek voor- en nadien mag je toch rekenen op een uur à anderhalf uur.